Etichetarea unei relații ca fiind toxice a devenit cel mai comod și simplu mod de a gestiona o situație dificilă. Este tentant și reconfortant să aruncăm vina pe partenerul nostru sau pe relație în sine, absolvindu-ne astfel de orice responsabilitate pe care altfel ar trebui să o confruntăm. Este ca un fel de scutire de răspundere care ne permite să evităm confruntarea cu problemele adânc înrădăcinate care se află în spatele aparențelor, exact acele lucruri care ne țin blocați în aceleași tipare.
Prin simplul fapt ca declarăm o relație ca fiind toxică, creăm o barieră care ne protejează de disconfortul auto-reflecției. Este ca și cum am construi o fortăreață în jurul emoțiilor noastre, protejându-ne de adevărul dur, acela că într-un fel am putea contribui la acea toxicitate. Este mult mai ușor să arătăm cu degetul și să atribuim vinovăția, decât să ne privim cu sinceritate în oglindă și să ne punem acele întrebări dificile.
Dar iată ceva important: creșterea și auto-descoperirea rareori au loc în confort și comoditate. În acele momente de disconfort și auto-confruntare avem ocazia să evoluăm cu adevărat. Prin evitarea introspecției profunde, ne negăm șansa de a scăpa de ciclul repetitiv și de a crea o schimbare sustenabilă.
În prima noastră “relație toxică”, am putea crede: „E vina partenerului în întregime, nu există nicio îndoială!” Dar apoi, surpriză, vine următoarea și parcă începem sa ne întrebăm: „Ce se întâmplă aici?” Pe măsură ce ne trezim într-un alt vârtej „toxic”,ne punem întrebarea dacă poate, fără să realizăm, ne-am înscris într-un club secret.
Este ca un fel de déjà vu cu o notă de confuzie care ne forțează să ne întrebăm: „Oare sunt eu magnetul pentru relații toxice?”
Este important să redefinim conceptul de relații toxice. Partenerii înșiși nu sunt în mod inerent toxici; mai degrabă, perspectiva noastră greșită și dorința de a-i schimba pot duce la toxicitate. Prin orientarea atenției către interior, putem vedea partenerii noștri ca niște oglinzi care reflectă părțile noastre care au nevoie de acceptare și vindecare.
Când ne regăsim în relații în care anumite comportamente sau trăsături ale partenerilor noștri declanșează reacții emoționale intense, este crucial să recunoaștem că aceste reacții conțin informații valoroase. Partenerii noștri devin oglinzi, reflectând înapoi către noi părți pe care trebuie să le confruntăm și să le vindecăm. Adoptând această perspectivă, putem muta accentul de la a da vina pe celălalt, la o înțelegere mai profundă a propriilor noastre probleme nerezolvate și astfel toxicitatea începe sa se dizolve.
Reacțiile emoționale intense pe care le experimentăm atunci când suntem “provocați” de partenerii noștri sunt direct proporționale cu rezistența pe care o manifestăm față de acele aspecte reprimate ale noastre. Aceste situații evidențiază existența umbrei noastre – părțile inconștiente ale personalității noastre pe care le reprimăm sau negăm. Partenerii noștri aduc, fără să știe, la suprafață aceste elemente reprimate, oferindu-ne oportunități de creștere și de conștientizare de sine.
Putem vedea partenerii noștri, nu ca adversari, ci ca aliați care ne ajută și ne susțin în călătoria noastră de creștere personală. Doar cu această perspectivă putem cu adevărat dezamorsa situații tensionate și conflicte, înțelegând că partenerii noștri nu au intenția de a ne răni, ci de a ne îndruma.
Pe măsură ce ne opunem confruntării cu propriile noastre probleme nerezolvate, perpetuăm involuntar ceea ce numim toxicitate în cadrul relației. Este crucial să recunoaștem că partenerii noștri nu sunt singurii responsabili de declanșarea acestor emoții, ci mai degrabă sunt catalizatori pentru auto-reflecția și transformarea noastră. În loc să încercăm să-i schimbăm pe parteneri, pentru a evita confruntarea cu propriile noastre aspecte reprimate, ar trebui să cultivăm acceptarea și dragostea față de noi înșine. Prin recunoașterea și acceptarea părților noastre reprimate începem să dezvoltăm empatie și înțelegere față de partenerii noștri și față de toți cei cu care interactionam.
Doar astfel putem cultiva o dinamică sănătoasă, permițând ambilor indivizi să crească și să evolueze împreună, în loc să se angajeze într-un ciclu de acuzații generatoare de conflicte care,în final, duc la o dinamică ce devine toxică.
În esență, acest concept devine temelia pe care ar trebui să se construiască fiecare relație. Prin această înțelegere profundă, ambii parteneri pot găsi sustinere, echilibru și fericire autentică, în timp ce stabilesc conexiuni profunde unul cu celălalt. Prin abordarea acestei perspective transformative, deschidem calea către relații împlinite și armonioase, care rezistă testului timpului, hrănind o legătură de durată în care ambii parteneri conviețuiesc și se dezvoltă armonios.